onsdag 22 oktober 2008

Ateistiskt luftslott i naiv reklamkampanj

Samtidigt som Alphas (en introduktionskurs i kristen tro) reklamkampanj pågår kontrar brittiska The British Human Association med en motkampanj. I Alphakampanjen är budskapet: Vad skulle du fråga Gud om han existerade. Motbudskapet för att locka nya anhängare till den ateistiska organisationen är: ”Det finns troligen ingen Gud. Nu kan du sluta oroa dig och njuta av livet”.

Spontant kan man ju undra vilken tröst det ateistiska budskapet ger till de som förlorat sina jobb i den pågående finanskrisen. Det är ungefär som när Brian i Monty Python's Life of Brian uppmanas att sjunga "Always look on the bright side of life" när han blir korsfäst. Som en spottloska i ansiktet.

Problemet är bara att när människor ska definiera vad som är njutbart kommer man fram till väldigt olika åsikter. Drar man logiken i den ateistiska organisationens påstående till sin spets får de stora bekymmer. Vissa människor njuter av sådana saker som de flesta av oss skulle se som sjukt och värt att fördöma. Seriemördare, våldtäktsmän och kannibaler finner med all säkerhet njutning i sina avskyvärda handlanden. Men utan en absolut moral, som bara kan grundas i en personlig och allsmäktig Gud, finns det ingen grund att fördöma sådant handlande.

De flesta ateister, eller sekulära humanister som de också kallar sig, menar att det goda samhället ska bygga på vetenskapen. Men vetenskapen är ju ingen bärare av moral. Moralens grund vilar stadigt i tomma luften, som författaren och teologen Francis Schaeffer brukade säga.

I våras besökte jag förlaget Fri tankes bokrelease av Christopher Hitchens "Du store Gud?" Huvudnumret var ett samtal mellan Dagens chefredaktör Elisabeth Sandlund och journalisten Åke Ortmark (som sitter i de svenska Humanisternas styrelse). I den efterföljande frågestunden frågade jag Ortmark var det goda samhället ska finna sin moraliska grund då vetenskapen inte är en bärare av moral. I slutändan kunde Ortmark bara framhärda att mord inte kunde försvaras eftersom det var fel. På grund av att det var dags för nästa fråga blev mitt ”varför är det fel?” hängandes i luften. Och det är precis där som de sekulära humanisterna har sin moraliska grund. Saken blev inte bättre av att representanter från Humanisternas ungdomsorganisation snabbt var framme hos mig och hävdade att de minsann inte trodde på någon objektiv moral. Scary. En ateist kan givetvis vara moralisk. Men vilken grund för moralen har de egentligen? Där bygger man nämligen ett luftslott, vilket reklamkampanjen i Storbrittanien är ett naivt exempel på.

Inga kommentarer: