måndag 20 oktober 2008

Kristofobi i Sverige i dag

Riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus (kd) har lämnat in en skriftlig fråga till utbildningsminister Jan Björklund där han efterfrågar åtgärder mot kristofobin inom den akademiska världen (se här). Bakgrunden är att sju lärare på Lunds universitet protesterar mot valet av den blivande rektorn, Per Eriksson (se här). Skälet: han är engagerad inom frikyrkan och varit med i en pingstkyrka(!). Eriksson är för närvarande chef för forskningsmyndigheten Vinnova och var tidigare rektor på Blekinges Tekniska Högskola, vilket kastar ett löjets skimmer över anklagelserna.

Sacrédeus lyfter även fram den satiriska muskalen Svart som synden som framställer kristna som förtryckare av kvinnor, färgade och homosexuella (se här).
För ett år sedan publicerade SvD Brännpunkt en insändare av Bitte Assarmo om kristofobins tilltagande. Och nog måste jag säga att Sacrédeus fråga till utbildningsministern är på tiden. Han redovisar även Evangeliska världsalliansens (som omfattar 420 miljoner evangelikala kristna i 128 länder) klargörande av intoleransens mekanismer:
Först fråntas minoriteten sitt goda rykte av media. Detta leder till upptrappad
social diskriminering från allmänheten, med inskränkta medborgerliga rättigheter
som följd. Tredje steget är öppen förföljelse.
Något att tänka på nästa gång sekulär media lyfter fram ämnet kristen tro och kyrkor. Eller?

Inga kommentarer: