måndag 20 oktober 2008

Få kristna på sekulära nyhetsmedier

Associated Press tar upp det faktum att kristna evangelikaler figurerar ofta i nyheterna, men sällan på sekulära nyhetsredaktioner.
Det är oklart exakt hur många evangelikaler som arbetar på
nyhetsredaktionerna, och federala lagar mot religiös diskriminering förhindrar
nyhetschefer att fråga om en arbetssökandes tro. Men Pew Research Center
for the People and the Press rapporterade år 2007 att 8 procent av de
tillfrågade journalisterna på nationella medier svarade att de besökte en kyrka
eller synagoga regelbundet varje vecka. Undersökningen fann också att 29 procent
aldrig gick till gudstjänst. 39 procent svarade att de besöker en
gudstjänst några gånger per år.
En undersökning bland allmänheten fann att 39 procent av amerikanerna säger
att de besöker religiösa möten varje vecka.
Om förhållandena ser ut så här i vad som uppfattas som ett av de mest kulturellt religiösa länderna i världen, hur ser det då ut i ett de mest sekulära? När 39 procent amerikanerna varje vecka går till en gudstjänst, borde väl mer än 8 procent av journalisterna också vara regelbundna gudstjänstbesökare för att en representativ fördelning?
När svenska sekulära medier börjar rapportera mer och mer om religion i allmänhet och kristendomen i synnerhet, är det konstigt att det finns så få verksamma journalister på sekulära medier som erkänner sig som kristna. Vi svenskar upphöjer ju vår känsla för rättvisa. Allt ska vara jämt fördelat. Är det inte det, så kvoterar vi in det. Män och kvinnor, svenskar och invandrare, etc, etc.
Journalister som är kristna ska däremot kvoteras in, utan ges en rättvis chans att bevisa sig lika duktiga som andra journalister. Dessutom är vore det en styrka för ett nyhetsmedia att journalister som är kristna, de har en unik insikt i det ämne som bevakas mer och mer. Det räknas ju som en fördel om jag vet något om ekonomi om jag skulle söka jobb som ekonomijournalist. Ett plus vore ju om jag har varit verksam inom näringslivet. Som sportkommentator ser vi dessutom oftast idrottare själva. När det är en fotbollsmatch finner vi nästan alltid en tidigare fotbollsspelare som sidekick.

De flesta evangelikala ledare säger att deras mål är inte att evangelisera
på nyhetsredaktionerna, som kräver att journalister sätter sin tro åt sidan för
objektivitetens skull.
"De måste vara journalister främst," [enligt direktorn för en journalistutbildning] "Du behöver inte mer kristna journalister. Du behöver mer journalister som råkar vara kristna om man ska kunna delta med en riktig mångfald på nyhetsredaktionerna.




Oavsett om man kallar sig kristen, muslim, vänster, höger, liberal eller konservativ har man ett ansvar som journalist att söka sanningen och inte att föra fram sina egna värderingar eller åsikter. Och tror att alla kristna journalister skriver under på detta.

Inga kommentarer: