tisdag 18 november 2008

Friskförklaring ger inget grönt ljus

Socialstyrelsen tar nu bort sjukdomsstämpeln från bland annat fetischism, transvestism och sadomasochism. Liksom Maria Abrahamsson gör jag också tolkningen att Socialstyrelsen inte vill upplevas som fördomsfull. Telefonerna har säkert gått varma på myndigheten, då även RFSU:s kongress år 2007 antog uppgiften att verka för att den så kallade sjukdomsklassificeringen av sadomasochism och fetischism skulle försvinna. Klassificeringen handlar dock inte utesluttande om sjukdomar utan också om olika tillstånd, beteenden och sociala faktorer som kan vara anledning till kontakt med sjukvården. Men att vissa beteenden friskförklaras innebär inte per automatik att de är för den delen hälsosamma eller ens lagliga, som Maria Abrahamsson påpekar:


[B]ara för att Socialstyrelsen slutar att diagnostisera exempelvis
fetischism som en sjukdom betyder inte det att fetischister får ge utlopp för
sina lustar hur och på vad som helst. Mannen som i våras skapade rubriker därför
att han upprepade gånger hade haft sex med cykelsadlar, fälldes senare av
domstol för ofredande och skadegörelse. Ägarna till de nerkletade sadlarna och i
vissa fall sönderskurna däcken kände sig med all rätt som brottsoffer. Även om
sadomasochismens galjonsfigur Hans Scheike och hans harem i och med
Socialstyrelsens beslut är sexuellt friskförklarade så dömdes han till sex års
fängelse för att i sexuellt syfte ha misshandlat unga kvinnor som var på
sommarläger hos honom. ”Upprumpning” som Hans Scheike kallar misshandeln på sin hemsida.

Enligt Socialstyrelsens generaldirektören, Lars-Erik Holm, vill myndigheten därmed understryka att det här är beteenden som inte är sjukdomar och inte heller är perverst. Alltså: den som vill ha hjälp med till exempel sin fetischism göre sig icke besvär.
Men transsexualism, exhibitionism, voyeurism och pedofili då? Det är beteenden som stannar kvar i klassificeringssystemet. Socialstyrelsen verkar anse att detta inte är fördomsfullt och de beteendena ska därmed fortsättningsvis "sjukdomsstämplas". DN rapporterar varför:

Och de [transsexualism, exhibitionism, voyeurism och pedofili] kommer inte att tas bort i ett senare skede, enligt Lars-Erik Holm.
- Jag tror inte det. Transsexualism behöver vara kvar för att kunna
genomföra könsbyte i sjukvården och de övriga är kriminella handlingar som
skadar andra, säger han.
Det är alltså inget sjukdomsargument som generaldirektören åberopar, utan ett i sak juridiskt skäl. Utifrån sin egen argumentation finns det i så fall inget som hindrar att friskförklara även dessa övriga beteenden, hur avskyvärt till exempel pedofili än är. Men här återkommer ändå varningen: Friskförklaring ger inget grönt ljus åt vilka beteenden som helst.

Inga kommentarer: