söndag 9 november 2008

Hur långt har wahhabismens hjärntvätt nått?

Om inte den islamistiska fundamentalismen stävjas kan det otänkbara hända att dess anhängare får mer makt här att genomdriva sin extrema agenda än vad de har i den muslimska världen. Orden kan lätt uppfattas som ett utfall av västerländsk islamofobi. Ni vet, den där åkomman som brukar förekomma bland liberaler, kristna och diverse mörkermän. Tvärtom. Varningen kommer från Mohamed Omar, författare och chefredaktör för den muslimska tidskriften Minaret som i dag skriver på Svd Brännpunkt om wahhabismen, som sägs ha format Usama Bin Ladens tänkande, och som söker fäste här i Sverige: Islamistisk sekt hjärntvättar barn.

Många muslimer, inklusive jag själv, är djupt oroade av denna utveckling.
Wahhabiter infiltrerar föreningar och skaffar sig positioner som de använder för
att hjärntvätta våra barn och ung­domar. Muslimer har ofta inte tillräckligt
med kunskap och självförtroende för att stå emot wahhabiternas propaganda. Man
är även rädd för dem på grund av deras hårdföra metoder och tuffa retorik. Det
är framför allt muslimernas ansvar att på alla sätt hindra wahhabismen från att
skaffa sig större inflytande i våra församlingar och organisationer. Om vi inte
gör något idag kommer vi att ångra oss i morgon. I västvärlden har wahhabiterna
funnit jungfruliga jaktmarker, förvirrade och rotlösa tonårspojkar utan stadig
grund i islam som faller offer för deras hjärntvätt.


Det är bra att en sådan artikel från muslimskt håll. Det visar att man tar saken på allvar. Samtidigt är behovet av detta uttalande oroväckande.
Redan sommaren 2005 kunde SR:s Kaliber avslöja att att islamiska friskolor och församlingar i Sverige blir erbjudna finansiering av wahhabitiska organisationer och rika muslimer i Saudiarabien. I utbyte för de medel för delas följer särskilda krav: De vill äga moskén och bestämma vem som ska vara imam för att ha kontroll över moskén.
Ett exempel var al-Salam-skolan i Örebro som fick 150 000–200 000 kronor i månaden från en wahhabitisk missionsstiftelse. Detta ledde till att skolminister Jan Björklund år 2007 satte stopp för dolda ekonomiska bidrag till friskolor - allt skulle redovisas.

Det är nu tre år sedan wahhabismens infiltrering i muslimska församlingar och friskolor uppdagades, och om den fortfarande pågår, vilket Mohamed Omars artikel förutsätter, kom debattartikeln inte en dag för sent. Men sedan måste man fråga: hur långt har wahhabismens infiltrering nått och hur många unga pojkars liv har den redan förstört?

Inga kommentarer: