lördag 8 november 2008

Regeringschism pga Reinfeldts linje

I dag tillkännager 9 moderata riksdagsledamöter att de ställer sig bakom kristdemokraternas linje med en civilrättslig lösning:

Utifrån ett offentligt perspektiv handlar det strikt om att ge tvåsamheten
en uppsättning rättsregler utan att blanda sig i en namn- och
etikettsdiskussion. Samtliga samfund fråntas dagens vigselrätt som är en rest av
en försvunnen statskyrkotid på samma sätt som även borgerliga vigselförrättare
avskaffas. Allt som har med ceremoni eller religiös inramning att göra överlåts
på just det civila samhället inom ramen för egna föreningstraditioner eller i
enlighet med egen gudsuppfattning. En sådan lösning skulle skapa förutsättningar
för samexistens. Att tycka olika är i grunden inte en svaghet utan en av det
öppna samhällets styrkor.


Statsminister Fredrik Reinfeldts beslut att inte accepetera kristdemokraternas förslag ter sig ännu märkligare. På en plenifri vecka till och med, samt i skuggan av USA-valet. Det känns ytterst medietaktiskt från statsministerns sida. Få se hur nyhetsprioriteringen ser ut nästa vecka. Men det verkar blåsa upp till storm, och det mullrar redan.

Här är scenariot: Regeringen är splittrad. Det finns tecken på att Göran Hägglund ställdes inför ett ultimatum om att antingen hoppa av regeringen eller låta riksdagen besluta om frågan, även det nu dementeras. Samtidigt anser KU-ordförande Berit Andnor (s) att Reinfeldts hantering av frågan kan strida mot grundlagen, och ämnar ta upp saken i konstitutionsutskottet. Till Ekot säger hon:

– Jag är nog fundersam på om det här verkligen är överensstämmande med andan i regeringsformen. Jag tycker man devalverar regeringsmakten genom att agera på det här sättet.


Inget annat beslut i Sveriges riksdag ska ha fattats på det här viset tidigare. Inte ens FRA-frågan skapade sådan schism i regeringskansliet. Varför gör Reinfeldt sig allt detta besvär med splittringstendenser till och med i sitt eget parti. Det hade varit betydligt enklare att beslutat om en civilrättslig lagstiftning. Då hade han sluppit all bråk och uppståndelse.

Enligt de 9 riksdagsledamöterna från moderaternanågon har man inte haft någon mer ingående diskussion om äktenskapsfrågan sedan förra årets partistämma med beslut i Gävle. Hur väl etablerat är Reinfeldts riksdagspassning inom det egna partiet egentligen, kan man undra. Givetvis är det bara spekulationer men det verkar som om statsministern har agerat lite som maverick i denna fråga. Är det för att han anser att frågan har redan har en så stor upplutning i riksdagen, och därmed vill bespara alliansen att behöva ta beslutet?

Jag håller med analysen på Bengts Blogg:

Om det nu är som man säger, att det finns en bred parlamentarisk majoritet,
varför i hela världen gör man då inte ett grundligt förarbete och enar sig
tillsammans med opositionen om ett gemensamt gediget förslag, väl politiskt
förankrat både i riksdagen och hos befolkningen?


Men ett grundligt förarbete lär det inte bli. Enmansutredarens Hans Regnér ytliga arbete är det som gäller i ett av de mest populistiska och ogenomtänkta lagstiftningarna i Sveriges historia.

Inga kommentarer: