torsdag 20 november 2008

Omvändelse och sund insikt om kommunismen

Det är uppfriskande när människor som har stött en ideologi och regim, som har miljontals människoliv på sitt samvete, kommer till insikt och omvänder sig. Speciellt journalister. Gunnar Bergström som öppet försvarade Pol Pot och Röda Khmerernas regim är en av dem. SvD skriver om hans återkomst 30 år efter att han som ung maoist, övertygad om att Röda Khmerernas styre skulle leda till ett rättvist och klassfritt samhälle, besökte landet på regimens inbjudan.

Han återvände nu för att be om ursäkt. Gunnar Bergström anordnar även en fotoutställning från sin supportresa på 1970-talet med namnet "Living hell", som även visas i Kambodja vid hans besök.

Gunnar Bergström tvingades till insikt om folkmordet när allt fler bevis om vad
som egentligen hade pågått i Kambodja sipprade ut i och med Röda Khmerernas
fall. Sedan han insåg att han hade haft fel har han skrivit flera artiklar och
jobbat hårt för att sprida kunskapen vidare.
– Det är som att ramla ner från
en trädgren. Du måste omvärdera allting du har trott på, säger Gunnar Bergström
till AP.


Har då Bergström förvandlats till en samvetslös kapitalist och borgarbracka efter sin omvändelse? Nej, men han har kommit till en sund insikt att trots de västerländska samhällets alla brister, är det ändå att föredra före det kommunistiska med alla sina fasor. Vi borde ha förstått tidigare (publicerad 2006):

[T]ills någon hittat ett annat alternativ än det kommunistiska som hittills praktiserats, bor och lever jag hellre i detta usla klassamhälle med alla dess fel och brister, än i ett land som saknar de grundläggande mänskliga
rättigheterna att yttra sig fritt, tänka fritt, resa fritt och med en rättssäker
statsapparat.

Om bara vissa journalister, vänsterpolitiker och intellektuella kunde komma till samma insikt.

Inga kommentarer: